Ziua internationala a limbii materne

Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Centru, înființat în cadrul proiectului „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, a organizat, în data de 22 februarie 2013 în cadrul Unității Culturale, înființată cu scopul de a promova cultura romă și imaginea diversă și complexă a romilor în rândurile populației majoritare, o activitate culturală, cu elevii din clasele I-IV de la Școala Generală din Glodeni, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne. Printre obiectivele activității culturale s-au numărat evidențierea bogăției lexicale a limbii rromani (care să contribuie la creșterea stimei de sine a copiilor și tinerilor de etnie romă vorbitori ai limbii sau cei care studiază limba în școală), familiarizarea și apropierea populației majoritare de cultura romă și implicit față de limba rromani, creșterea gradului de cunoaștere de către romi a propriei limbi, creșterea vizibilității limbii rromani ca limbă maternă pe plan local, promovarea serviciilor oferite de CISPER (Centrul de Incluziune pentru Persoanele de Etnie Romă) Centru Tîrgu Mureș.


Scopul activității, așadar, a fost acela de a arăta bogăția limbii rromani în contextul interacțiunii cu limbile maghiară și română vorbite în comunitățile mureșene.


Activitatea culturală a început la ora 11.00, la Școala Generală din Glodeni, județul Mureș. Dl. Cinca Gheorghe, profesor de limba rromani, a fost gazda noastră. Dânsul ne-a așteptat împreună cu un număr de 17 elevi dornici de a descoperi ce sărbătorim în fiecare an pe data de 21 februarie și de ce este importantă această dată?!


Actorul Rudolf Moca a reușit prin două jocuri și anume „Ridichea uriașă” și „Insula pierdută”, să-i încânte pe toți cei prezenți, elevii de la Școala Generală din Glodeni amuzându-se și acumulând în același timp informații precum faptul că Ziua Internațională a Limbii Materne promovează recunoașterea și utilizarea limbilor materne. De asemenea, s-a pus accent pe importanța contribuirii la protejarea și revigorarea diversității culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între popoare diferite.


La activitatea culturală organizată de CISPER Centru Tg-Mureș au participat 25 de persoane (elevi, actorul Rudolf Moca, cadre didactice rome – dl. Cinca Gheorghe, d-na Crișan Cristina, dl. Raț Grigore, voluntari romi – Rancz Timea Renata, Aron Bianca Alina, Kozi Lucian și un membru CISPER Centru).