Concursul National pentru Elevi "Diversitatea - O Sansa în Plus pentru Viitor" Editia V, 2011

 

Asociația Divers în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului având sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului a organizat faza națională al concursului național pentru elevi ”Diversitatea – O Șansă în Plus pentru Viitor” ediția V.

Evenimentul a avut loc în Sala Mică a Palatului Culturii din Tîrgu Mureș în data de 17 decembrie 2011 la care au participat 9 echipe finaliste din țară care au prezentat prin proba creativ-artistică factorul liant al multilingvismului, tradițiilor și obiceiurilor din comunitățile  multietnice.

Concursul Naţional pentru Elevi „Diversitatea - O Şansă în plus pentru viitor”, a fost o provocare adresată celor  peste 1000 de elevi participanți din toată țara care au fost rugaţi să formeze echipe de câte 5 elevi care trebuie să fie formate din fete şi băieţi şi cel puţin un membru al echipei să aparţină unei alte etnii decât cea majoritară. Concurenţii au parcurs o probă teoretică cu întrebări tip grilă din domeniile educaţiei civice şi istoria, tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor naţionale, respectiv o probă creativ-artistică. Toate acestea urmărind promovarea contribuţiilor diferitelor culturi la patrimoniul şi modul de viaţă din România precum şi validarea dialogului intercultural ca factor esenţial pentru dezvoltarea viitoare a societăţii multiculturale româneşti şi europene, societate în care cunoaşterea celuilalt, de lângă noi, poate fi o resursă semnificativă pentru fiecare individ, dar şi o bogăţie prin care o comunitate dobândeşte o identitate mai puternică. Pregătirea pentru concurs în echipe aduce ca un rezultat adiţional învăţarea mecanismelor lucrului în echipă, dezvoltarea aptitudinilor de comunicare interpersonale şi al unui climat de încredere favorabil obţinerii de rezultate. Toate acestea pregătind o generaţie nouă care prin înţelegerea diversităţii se pregăteşte inclusiv de a face faţă provocărilor viitoare care o aşteaptă la părăsirea şcolii.

La deschiderea concursului a participat în calitate de gazdă domnul viceprimar Claudiu Maior. Juriul a fost format din domnul profesor dr. Sarău Gheorghe – MECTS, doamna György Somai Gyöngyvér - DRI și doamna Kővári Roberta – Asociația Divers care au evaluat prezentarea diversității și care au fost asistați de către actorul Moca Rudolf și vilonistul Moldovan Alex în materie de evaluare a prestației culturale.

 

Clasamentul ediției V al concursului este:

Locul I - echipa “Jumate”  de la Școala generală cu clasele I-VIII “Traian Săvulescu” din Izvoarele, județul Prahova

Locul II - echipa ”Kamipen” de la Școala generală cu clasele I-VIII nr. 3 din Botoșani, județul Botoșani

Locul III - echipa ”Prietenia” de la Școala generală cu clasele I-VIII „Mihai Armeanca” din Adjud, județul Vrancea

Mențiunea 1- echipa ”Ambasadorii Prieteniei” de la Școala generală cu clasele I-VIII „Constantin Șerban” din Aleșd, județul Bihor

Mențiunea 2- echipa “Formidabilii” de la Școala generală cu clasele I-VIII „Mihai Viteazu” din Strehaia, județul Mehedinți 

Mențiunea 3- echipa “Etero” de la Școala generală generală cu clasele I-VIII din Iernut, județul Mureș

Mențiunea 4 - echipa “Etniile din Banat” de la Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara, județul Timiș

Mențiunea 5- echipa “Ile Amala” de la Școala generală cu clasele I-VIII din Fântânele, Cojasca, județul Dâmbovița

Mențiunea 6 – echipa ”Smârdioasa”- de la Școala generală cu clasele I-VIII Smârdioasa, județul Teleorman

 

Asociația Divers în calitate de organizator dorește să mulțumească pe această cale echipelor participante și tuturor celor care i-au sprijinit de a lungul fazelor anterioare ale concursului pentru dedicație și voluntarism. Acest concurs  dorește să promoveze cunoașterea și acceptarea diversității și implicit să inițieze o mișcare în acest sens în fiecare comunitate locală. Finaliștii concursului sunt de fapt ambasadorii de success a diversității propriilor comunități.

Mulțumim deasemenea excepționalului moment de colinde oferit de către toți participanți și momentului muzical excepțional prin care Alex Moldovan la vioară și Rácz Béla la pian au interpretat Ciocărlia de George Enescu.

Koreck Maria
Președinte Asociația Divers

Contactele Asociatiei Divers sunt urmatoarele:
divers@divers.org.ro , Tel/fax: 0265-311727,
Pentru informații suplimentare va rugam sa ne contactați la adresa: office@divers.org.ro sau la tel:0722-318.605- dna Koreck Maria.

 Vizionati momentele rtistice din concursul Diversitatea

 Concursul Naţional pentru Elevi „Diversitatea - O Şansă în plus pentru viitor - Cititi aici regulamentul concursului.

 

Concursul Naţional pentru Elevi „Diversitatea - O Şansă în plus pentru viitor - Descarcați de aici Bibliografia pentru concurs