În perioada 5 - 12 mai 2012, Asociaţia Divers a organizat Târgul Organizaţiilor Neguvernamentale „Împreună pentru comunitate”, ediţia a X-a, având ca tematică centrală dezvoltarea rețelelor profesionale ONG în județul Mureș și participarea ONGurilor mureșene în rețele profesionale naționale și internaționale.


60 de organizații neguvernamentale au participat la activitățile celui mai important eveniment anual public şi de imagine al sectorului ONG mureşean.

De zece ani Târgul ONG doreşte să ofere un cadru adecvat prin care organizaţiile neguvernamentale din domenii foarte diferite de activitate pot să interacţioneze, o dată pe an, arătând comunităţii oferta de servicii sau alte tipuri de activităţi, respectiv atrăgând voluntari şi 2% din impozitul pe venit al membrilor comunităţii.

Ediția X a debutat cu Balul ONG la care Fundația Comunitară Mureș a primit premiul pentru organizația cea mai implicată în comunitate și reprezentanții organizațiilor au participat la un moment muzical oferit de către elevii Liceului de Artă și voluntarii CISPER Centru Tg. Mureș. La diferitele ateliere de lucru și mese rotunde care au urmat au fost dezbătute teme legate de contabilitatea, managementul proiectelor și al resursei umane al organizațiilor, despre impactul modificării Legii Asistenței Sociale asupra ONG-urilor din domeniul social-medical din județul Mureș, despre îmbătrânire activă şi solidaritate între generaţii, copii au sărbătorit Ziua Europei. În cadrul mesei rotunde intitulate ”Rețele civice în județul Mureș - rezultate și provocări” ONGurile participante au enunțat că obiectivele pentru care acum 10 ani s-a organizat primul Târg au fost în mare măsură atinse deoarece fiecare organizație în parte s-a dezvoltat și este vizibilă. S-a conturat nevoia elaborării unei strategii comune de dezvoltare al sectorului ONG și definirea obiectivului comun al ONGurilor mureșene care vor dori să participle în acest demers. În acest sens răspunzând la un chestionar 35 de organizații au considerat că este nevoie de un Centru de Resurse ONG care să susțină activitățile ONGurilor în sfera atragerii de finanțări și managementul proiectelor, respectiv advocacy.

În ziua Târgului ONG 47 de organizații au arătat într-o manieră interactivă ceea ce oferă în timpul anului membrilor comunității mureșene. Marșul ONG cu aproximativ 800 de persoane a fost un semn de recunoaștere față de munca voluntarilor și organizațiilor. Momentele culturale au fost asigurate de formații muzicale și de dansuri rome din partea voluntarilor CISPER Centru Tg. Mureș, respectiv Ansamblul de dansuri populare Miorița, cantautorul folc Florin Mândru și formația rock Vecker.

S-a formulat și o inițiativă din partea organizațiilor din sfera social/medical care va ajunge în atenția candidaților la diferite funcții printr-o scrisoare deschisă și a cărui conținut va putea fi dezbătută în data de 24 mai la o masă rotundă.

Parteneri ai evenimentului au fost: Fundația Alpha Transilvană, Fundaţia Culturală Dr. Bernády György, Biroul Europe Direct din cadrul Consiliului Județean Mureș şi Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş.

Parteneri media au fost: Televiziunea Tîrgu Mureș și Radio Tîrgu Mures