Ziua Lautarului rom
Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă a organizat, în data de 9 octombrie 2011, un evenimentul cultural de „Ziua Lăutarului Rom” care a avut ca scop sprijinirea tinerilor artiști romi și promovarea valorii culturale a muzicii rome.
Spectacolul - concurs de promovare a tinerilor violoniști romi, care s-a desfășurat la Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin, face parte din Activitatea 4.5 privind facilitarea organizării evenimentelor muzicale și a altor evenimente culturale în vederea promovării creației artistice a romilor din proiectul “Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”.
Criteriul de selecționare a concurenților a fost să fie persoane de etnie romă de până în 35 de ani și nu a contat dacă aceștia au avut sau nu studii în domeniul muzical. În urma înscrierilor au fost selecționați următorii 9 : Moldovan Alex- Tg. Mures, Puczi Janos- Band, Trandafir Daniel- Reghin, Vlaic Florin- Deda, Otvos Nicolae- Voiniceni, Cozac Marius- Zau de Campie, Kozak Gyorgy- Tg. Mures, Moldovan Olimpiu- Beica de Jos și Zsogo Elvis– Gurghiu.
Concursul a constat din următoarele probe: interpretarea la vioară a unei melodii țigănești ritmate, a unei doine și a unei melodii la alegere cu sau fără acompaniament la clape.
Juriul a fost alcătuit din Râmba Marcel și Vidám Gyula, membrii ai orchestrei Ansamblului Mureșul și instrumentistul Keresztes Zsolt iar spectacolul a fost prezentat de actorul de etnie romă Moca Rudolf.
Marele premiu, o vioară, a fost câștigat de către Moldovan Alex. Acesta cântă de la vârsta de 7 ani și a absolvit Liceul de Artă din Tg. Mureș. Locul II a fost împărțit între Puczi János care a învățat să cânte la vioară de la bunicul său și are 30 de ani și Trandafir Daniel de 20 de ani care a absolvit Școala de Muzică din Reghin și care dorește să își continue studiile muzicale, însă nu deține o vioară proprie. Locul III a fost ocupat de către Vlaic Florin.
Au fost acordate diplome de participare tuturor susținătorilor acestui eveniment cultural (Casa de Cultură a Tineretului George Enescu Reghin, Primăria Reghin etc) Toți cei clasați pe primele trei locuri vor înregistra un CD care va fi prezentat în cadrul unui eveniment cultural în data de 14 noiembrie, la ora 12,00 cu ocazia Zilei Muzicianului Rom la sediul CISPER Centru – Tîrgu Mureș, Str. Călărașilor Nr. 34.
Concurenții au fost susținuți de familie și prieteni iar câștigătorul ales de juriu a primit și din partea publicului cele mai multe aplauze.
Ziua Lautarului rom
Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă - Centru înființat în proiectul „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, in implementarea căruia este partener alături de : Asociaţia Pakiv România (beneficiar), Asociaţia Amare Phrala, Asociaţia Divers şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A, organizează în 9 octombrie 2011 ZIUA LĂUTARULUI ROM cu intenția sprijinirii tinerilor artiști romi și de promovare a valorii culturale a muzicii rome.
Scopul campaniei
Ne propunem sa organizam un festival concurs pentru tineri violoniști romi în cadrul căreia aceștia își pot valorifica talentul, având astfel posibilitatea de a fi propulsați pe scena culturală. Informarea și conștientizarea populației majoritare asupra valorii muzicii rome în patrimoniul cultural românesc.
Obiectivele campaniei
Stimularea tinerilor violoniști romi pentru a-și valorifica cât mai deplin calitățile interpretative, atât în genurile tradiționale cât și în stilul clasic.
Valorificarea tinerelor talente rome din Județul Mureș prin crearea unui cadru formal în care acești tineri să poată fi văzuți și ascultați de profesioniști și public ajutând astfel la lansarea lor în circuitul cultural.
Familiarizarea și apropierea populației majoritare de cultura și tradițiile rome.
Crearea de posibilități de întâlnire între tineri artiști și cei consacrați pentru a da mai departe către generația tânără valorile specifice acestei arte.
Din juriu va face parte domnul Vidam Gyula
probele de concurs vor fi :
• o melodie tiganeasca ritmata
• o doina
• o melodie la alegere
Concursul se va desfășura la Casa de Cultură a Tineretului George Enescu din Reghin pe data de 9 octombrie începând cu ora 16.
Marele premiu constă într-o vioară.
Câștigătorii premiilor doi și trei vor înregistra un CD.